Honden kunnen niet praten. Als een hond zegt dat hij dat wel kan, dan liegt hij - Wiet van Broeckhoven
Wanneer je met je hond of kat naar een ander land wilt reizen, vraagt dat een aantal praktische maatregelen. Binnen al de Europese landen geldt dezelfde regel. Het is voldoende dat je hond of kat een chip ingeplant kreeg van de dierenarts, samen met een inentingsbewijs tegen hondsdolheid. Dit laatste bewijs moet minstens 10 dagen voor de afreis opgemaakt zijn. Je hond moet bovendien nog eens één jaar voor afreis en 30 dagen voor afreis zijn ingeënt. Bovendien ben je verplicht om voor je hond of kat een Europees paspoort in je bezit te hebben. Deze is beschikbaar bij de dierenarts.
Je kan alles nog eens uitgebreid lezen op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De pagina gaat over dieren die naar België gebracht worden, maar dit is evengoed geldig voor die 22 landen van de Europese Unie.
Op de volgende websites vind je tips en advies:
Op de Eurostar zijn honden en katten niet toegelaten. Op alle andere treinen zijn ze wel toegelaten mits bij betalen. Sommigen moeten een muilband dragen of in een kooitje zitten. Raadpleeg hiervoor de websites van de maatschappijen zelf.
Mett Eurolines zijn geen huisdieren toegelaten. Ook bij autocarreizen moet je eerst informeren bij de maatschappij zelf of via je reiskantoor. Op pendeldiensten is een klein diertje soms getolereerd, bij rondreizen zijn er evenwel teveel bezwaren om een uitzondering te maken. Informeren is de boodschap. Alle autocarbedrijven kan je vinden op de website van het FBAA.
Reizen met het vliegtuig blijft problemen stellen, vooral als je huisdier in een box moet in de laadruimte. Om problemen te vermijden is het noodzakelijk dat je de luchtvaartmaatschappij contacteert vooraleer te reserveren. Lees eerst de pagina's van KLM en Brussels Airport die specifiek over deze problematiek gaan. Boek je een vakantie met een inclusieve chartervlucht informeer dan via je reiskantoor welke de reglementen zijn.