Epilepsie bij honden
Bij epilepsie is er in de hersenen een soort ontlading waardoor de hond in een algehele kramptoestand kan komen. Dit gaat meestal gepaard met heving schokken, schuimbekken en urineverlies.
Tips bij een epilepsie:
- Blijf rustig, probeer net te panikeren. afwachten en observeren is het juiste advies.
- Het is belangrijk dat uw hond bij een aanval zo min mogelijk wordt blootgesteld aan prikkels. Probeer het licht in de ruimte waarin de hond zich bevindt te dimmen, sluit de gordijnen, zet radio of televisie uit en probeer zo min mogelijk te praten en zeker niet te schreeuwen.
- Ook is het verstandig om jonge kinderen niet in de buurt van uw hond te laten.
- Na de aanval kan uw hond een bepaalde periode gedesoriënteerd zijn. Het is verstandig om na een aanval bij uw hond te blijven. Laat uw hond ook niet de trap af gaan tot de coördinatie volledig is teruggekeerd.
- Schuif eventueel meubels opzij in de buurt van uw hond zodat hij zich niet kan verwonden.
- Probeer uw hond niet te kalmeren door hem te aaien of vast te houden.
- Probeer uw hond zeker geen medicijnen te geven tijdens de aanval
- Kom niet te dicht bij en let er op dat uw hand niet tussen zijn kaken terecht komt. De hond is zich niet bewust van wat er gebeurt en kan er niets aan doen.
- Noteer de duur van de aanval en de verschijnselen.
- De aanval bij epilepsie duurt meestal niet langer dan 5 a 10 minuutjes. Duurt de aanval langer dan is het goed een dierenarts te raadplegen.
- Na de eerste aanval van epilepsie is het aangeraden binnen 24 uur een afspraak te maken met de dierenarts. De dierenarts zal dan een bloedonderzoek uitvoeren.